28 Kasım 2008 Cuma

Göbete



Yöresel bir börek
Malzemeler
Hamuru için:
-7 su bardağı un
-2 tatlı kaşığı bira mayası
-1 çay kaşığı şeker
-1 su bardağı süt
-1 çay bardağı sıvı yağ
-Tuz
İçi için:
-1/ 2 kıyma1 su bardağı pirinç
-3 adet orta baş soğan karabiber,pul biber,
-3 -4 adet yeşil bibersıvı yağ

İçinin yapılışı:
Soğan yemeklik olarak doğranır. Iki çorba kaşığı yağda kavrulur. Yeşil biberler doğranır içine katın, bir dakika çevirin, İçine kıyma katılarak kavrun. Ayıklanmış pirinçleri katın. İçine istediğiniz baharatları katın.(karabiber, pul biber, maydonoz) yarım su bardağı su ekleyin pişirin.(Biraz sulu kalsın.Suyu tamamen çekmesin.)Mayalı Hamur-Unu derin bir kaba koyun ortasını açın bira mayasını koyun, içine ılık sütü ,şekeri koyun karıştırın yanlardan unu üzerini kapatın. Yarım saat mayalanmasını bekleyin.
-1 su bardağı su unun ortasını açıp koyarak hamuru kulak memesi kıvamında yoğurun .Ilık bir yerde mayalanması için bekletin.
-Mayalandıkdan sonra 1 çay bardağı yağ ile yoğurun .
-Hamuru ikiye bolün.
- Tepsinin büyüklüğünde açın .
-Arasına kavurduğunuz içi koyun
- Üzerine kalan hamuru açın kenarlarından alt hamurla birleştirin.
-180-200 fırında pişirin.
-Çıkınça üzerine avçunuzla üstüne su sürün üstünü ıslak bezle kapatın. Yumuşak olsun.

Not : Mayalı ekmek hamuru alarak 1 çay bardağı sıvı yağla yoğurarak da bu böreği yapabilirsiniz.

-Esas yapılışı: göbete hamuru un ve su ile hamur yapılır. Ince ince yufka açılır(.açarken nişasta kullanılır.) yağlanır, yağla ele de biraz inceltilir. Üst üste 5 yufka arasına içi konur. Tekrar üstüne beş yufka konur,kenarları üst üste gelen şekile kapatılır.
-İç olarak Ciğerli pirinclisi de yapılıyor.
-Çaban göbete: Bu göbeteyi yaparkende de mayalı hamur kullanılır arasına az sulu kıymalı patetes yemeği konur. Bunlar yöresel yemekler, insanların zevkine göre değişiyor.
Köbetenin iç malzemesi, yapım tekniği, yeme şekli şahısların yöreleri bakımından çok farklı şekilleri var. Yörelere kişilere göre değişen isimleri var. Göbete, şagaraklı göbete, kapaklı göbete, çoban göbetesi, katlaşıklı kobete, sepme kobete ,şagaraklı köbete vs.......Tatar yemekleri farklı yörelerde farklı isimler alabiliyor. Şahıslara göre de yapılış şekileri bie değişiyor.Bu resimdeki göbete bütün yapıldı sonradan dilimlendi.
Tatarlar da boy boy (Kazan,Nogaylar,Dağlistan, Kırım, Romanya vs) Şu anda da Türkiyeye dağılışıları bile farklı Eskişehir olarak çoğunlukta bilinse bile Konya, Yalova, Subaşı köyü, Malatya , Hakkari, Kelkit ,Antalya v.s İsimler birbirine yakın olsada kişilerin yapış atalarından görüş şekillerine göre iç şekli değişebiliyor.

Hiç yorum yok: