28 Kasım 2008 Cuma

CANTIK



Hamuru:
- 3 su bardağı un
-1 paket yaş maya
-1 çay kaşığı şeker-tuz

İç Malzeme :
- 250gr kıyma
- 2 orta boy kuru soğan(ince rendeleyin)
- karabiber, tuz (isterseniz başka baharatlarda kullanabilirsiniz aslında yoktur.)
-Maydanoz-İstenirse içine bir patates rendelenir.

Üstüne dökülen sos
- 1 çorba kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı yoğurt
-1 Yumurta-1 fincan süt
Yapılışı:
-Un derin bir kabın içine konur,
-Ortası açılarak, açılan kısma maya ve 1 çay bardağı ılık süt, su, şeker ve tuz koyun.Etrafından unu üzerine kapatarak 10-15 dakika mayalanmasını bekleyin.
- İçine 1 su bardağı ılık su koyarak yoğurun kulak memesinden biraz sert bir hamur yapın. Hamuru ılık bir yerde 1,5 saat 2 saat bekletin.
-Hamur mayalanırken içini hazırlayabilirsiniz.

-İçi için :
- Soğan rendelenir. Kıyma baharat , maydanoz ve tuz konur. Çiğ olarak karıştırılır. İçine bir fincan su konur.(Köfte yapar gibi yoğrulur.)
- Hamur mayalanınca elde fincan tabağı kadar açılır. İçi konur çiğ börek gibi kapanır.
-Katlanan hamur yağa batırılır, üst üste gelecek şekilde tepsiye dizilir.
- Üzerine yağ bir yumurta yoğurt 1 fincan süt çırpılır, üzerine dökülür.
- 200 derece fırına konarak pişirilir.

Necmiye hanımın Notu: Hamur içersine konan harç çiğ olduğu için pişerken suyunu hamuruna salar, cantığın o güzel lezetini verir. Biz yerken ''sorpalı sorpalı cantık pek güzel bolmuş''deriz. Bu yemek adını tepsiye dizilmekten alır.Tatarcada ''cantaymak''deriz. Türkiye türkçesinde ''yan yatmak''anlamına gelir. Tarifi için Teşekkürler. .1935 yılında Romanyadan gelen İzmit Derince'de oturan Derince Kırım Tatar Derneği kadın başkanı olan Necmiyanımın tarifi ve yaptığı Cantık(Esas ismi Cantık ama tava (tepsi)çiğ böreği olarakda söylüyorlarmış)

Hiç yorum yok: